Mistelskum & Trioflärd

I knew it!
Jag såg just ett program om smakupplevelser på TV.

Jag har under många år hävdat att konsistensen är av oerhörd vikt vid en smakupplevelse, men ingen har riktigt visat mig det stöd jag förtjänat. Enligt detta TV-program, som innehöll konditorer och tyska vetenskapsmän och psykologer och bakverk och folk som använder "kommatecken" och slowmotionbilder på mat som slås sönder av en hammare, utgör konsistensen hela 60% av smakupplevelsen! Ha!

Därför arbetar konditorer och kockar med att få med så många olika konsistenser i en och samma tugga som möjligt, för ju fler olika konsistenser, desto större blir smakupplevelsen! Det är därför Toffifee är så magiskt gott!... och det är nog därför det av någon anledning är godare, ju fler ingredienser man stoppar på en macka.

Även temperaturen på det man äter spelar stor roll för smakupplevelsen och jag är, numer, mer eller mindre besatt av att förvara allt mitt godis och andra godsaker i kylen ända tills precis innan förtäring. En Marabou chokladkaka blir upp emot 85% godare av att ha legat i kylskåpet precis innan förtäring.

Åh! Där har vi magin bakom semlor! ...och annat gott..  

Kommentarer
Postat av: Simon

Men en Marabou chokladkaka är inte särskillt god. Den smakar mest grädde och inte så mycket choklad. Men det förklarar dock hur Schweizernöt eller den nya Amigo är så rasande goda!



Sen har vi ju det där med Toffifee. Rent smakmässigt vet jag inte vad jag tycker om den. Men det går ändå inte sluta äta!



Och den godaste chokladtryffel jag någons ätit är ju, nu när jag tänker efter, den som faktiskt hade bäst konsistens.



Jag ställer mig nog helt bakom din mångåriga tes. MEN, är inte en kall Maraboukaka minst dubbelt så god som en mjukvarm?

2008-12-02 @ 10:33:48
Postat av: Simon

Va sjukt?! Jag skrev ett fett lång kommentar där jag bland annat pratade om god tryffel (där konsistens nog är den viktigaste ingrediensen) men när jag tyckte på skicka kommentar så bara försvann den. Kontentan var väl i alla fall att jag håller med. MEN, är inte en Marabouchokladkaka som är kall minst dubbelt så god som en som är mjukvarm? Tyckte 85% kanske var väl lågt :)

2008-12-02 @ 10:38:59
Postat av: Demer

kalla jordnötter och chips funkar bättre med

2008-12-02 @ 11:07:59
Postat av: Demer

chips och jordnötter funkar med kylda





haaaata "skriv in ordet nedan" Lazesword Pung

2008-12-02 @ 11:32:40
Postat av: Elias Messias

Ahh.. Har inte terrat jordnötter och chips.

Det är väl iofs rätt logiskt att rumstempererad föda inte är lika spännande som kylskåpskall..



Är det egentligen något som är godare i rumstemperatur? All mat, i princip, ska ju vara varm och kanske är det så att allt annat ska vara kylskåpskallt?



Jag fattar inte vad du menar Simon - Jag skrev att chokladkakan är upp emot 85% godare kall och du skriver: Nä, den är -minst- 50% godare...? Matematik?

2008-12-02 @ 11:46:09
Postat av: Simon

Nej. 100 procent godare är dubbelt så god. Tänk att du har en banan. 85% fler bananer är inte ens dubbelt så mycket. 100% mer banan är en hel banan till. Matematik! Jävla samhällsvetare.

2008-12-02 @ 14:01:30
Postat av: Elias Messias

Ojfan.. nu var jag inte speciellt begåvad.

min tanke var ju givetvis att 50% skulle vara dubbelt så gott.. osv osv.. och 100% någon form av fullkomlighet.

2008-12-02 @ 14:40:19
Postat av: Simon

Du är förlåten :)

2008-12-02 @ 14:50:02
Postat av: Norrlänningen

Torkat renkött är en utav få födor som smakar bäst rumstempererat.

Rent spontant kanske man tror att torkad föda i allmänhet skall serveras rumstempererat, men så är inte fallet. Det finns massvis med torkad frukt som smakar bättre lite lätt nedkyld.



Att torka det man senare planerar att äta är egentligen inte en speciellt hygiensik metod för att konservera födan.

Många sjukdomsfall efter ett större intag utav väggtorkad gädda har rapporterats under såväl 60 som 70-talet. Lyckligtvis har mängden torkad föda minskat markant under de senaste tio åren varpå den hygieniska biten ej längre är något problem.



I många Afrikanska länder är det dock fortfarande väldigt vanligt att man torkar sin föda. Det beror kanske främst på ogynnsamma förhållanden där varken kylskåp eller energin att driva kylskåpet egentligen existerar - varpå en torkningsprocess utav födan förefaller vara den enklaste metoden vid konservering.



En stor mängd utav negrerna är dock redan sjuka i HIV, så dom bryr sig kanske inte om dom får kräksjuka av en dåligt lagrad hyena eller något random savanndjur.

2008-12-02 @ 19:06:08
Postat av: Norrlänningen

Torkat renkött är en utav få födor som smakar bäst rumstempererat.

Rent spontant kanske man tror att torkad föda i allmänhet skall serveras rumstempererat, men så är inte fallet. Det finns massvis med torkad frukt som smakar bättre lite lätt nedkyld.



Att torka det man senare planerar att äta är egentligen inte en speciellt hygiensik metod för att konservera födan.

Många sjukdomsfall efter ett större intag utav väggtorkad gädda har rapporterats under såväl 60 som 70-talet. Lyckligtvis har mängden torkad föda minskat markant under de senaste tio åren varpå den hygieniska biten ej längre är något problem.



I många Afrikanska länder är det dock fortfarande väldigt vanligt att man torkar sin föda. Det beror kanske främst på ogynnsamma förhållanden där varken kylskåp eller energin att driva kylskåpet egentligen existerar - varpå en torkningsprocess utav födan förefaller vara den enklaste metoden vid konservering.



En stor mängd utav negrerna är dock redan sjuka i HIV, så dom bryr sig kanske inte om dom får kräksjuka av en dåligt lagrad hyena eller något random savanndjur.

2008-12-02 @ 19:08:03
Postat av: Elias Messias

hahahahaha...

2008-12-02 @ 19:21:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0